woensdag 10 december 2008

Id ul-Adha, Eid Kbir oftewel het Offerfeest in woord en beeld

Het offerfeest is een van de belangrijkste feesten voor de moslims. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim/Abraham, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God als teken van onderdanigheid aan God. Toen God zag dat Abraham bereidt was om God blind te volgen, gaf hij hem een ram om te offeren in plaats van zijn zoon. En sindsdien offeren alle moslims in de wereld dus schapen om hun onderdanigheid aan God te laten zien.
Het offerfeest begon bij ons op dinsdag 9 december om ongeveer 7 uur 's ochtends.
In de moskeeën werd eerst een uur lang 'Allaaaaaaahu akbar' en andere woorden gechant. Dat gaat op vrij melodieuze wijze. Maar pas op, je mag het geen zingen noemen. Nou chanten dan maar.
Na dat uur wordt er ongeveer 3 kwartier gepreekt. Na het bidden en preken feliciteerd men elkaar en gaat men huiswaarts. Nu is het de tijd om je te gaan bezig houden met het schaap.
Mijn schoonmoeder is ondertussen brood aan het bakken en langzaamaan druppelt er familie binnen. Mijn zwager en schoonzus hebben hun schaap ook bij ons. Zij hebben er thuis geen ruimte voor, en dus worden er vandaag 2 schapen geslacht. Dit is de taak van mijn schoonvader en zwager. Elk slachten ze hun eigen schaap.
Marouan's oom komt later nog langs om de kop van zijn schaap te brengen. Die wordt ook op ons dak gebarbequed.
Ik blijf veilig binnen, maar vraag mijn man wel foto's te maken want ik ben wel heel nieuwsgierig!
De mannen gaan aan de slag en na verloop van tijd hoor ik een hoop gebonk: de horens worden van de kop gehaald. Dit betekent dat de kop van de romp gescheiden is, wat weer inhoudt dat Schapie dus dood is. Het mes waarmee dat gebeurde is overigens vlijmscherp en met een messtreek is het gedaan.

Na een tijdje ben ik voorzichtig eens gaan kijken en toen zag ik de familie allemaal druk bezig. Het zag er reuze gezellig uit. Dat heb ik dan dus gemist...
De eerste dag eten ze de lever en wat ander vlees. Gebarbequed uiteraard. De tweede dag eten ze de kop van het schaap samen met couscous en de derde dag eten ze de restjes en ontbijten met kebab. En het maffe is dat iedereen het dus in deze volgorde doet! Aan tradities wordt sterk vastgehouden.

Schapie mis ik verder niet hoor... Ik ben me niet aan 'm gaan hechten. Hij was uiteindelijk ook maar anderhalve dag dat hier en ik heb hem verder niet verzorgd. Het was niet echt prettig, maar ik heb er weinig last van gehad. Net alsof je bij een slager bent.
Pas toen ie al helemaal zonder kleren en hoofd was zag ik 'm hangen. Maar dat zie ik hier wel vaker, dus daar schrik ik niet meer van. Uiteindelijk vond ik het dus allemaal wel meevallen. Ook het slachten op zich... Ik heb er even over nagedacht en kwam tot de volgende conclusie. Er zijn een hoop mensen een zeer eenzijdig dieet hebben en soms dagenlang enkel bonen en brood eten. Mensen die bijna nooit vlees eten, en nu wel. Ze doen zich nu 3 dagen echt te goed aan het vlees en er gaat een heleboel schaap in de vriezer. Nou waarom niet? Dat doen wij met kerst. Twee dagen eten mensen zich dan ongans aan een hoop lekkers. En zij doen dat nu. Een heleboel gezinnen kopen op deze manier héél lang geen vlees omdat ze het in de vriezer hebben liggen.
Maar omdat het meteen om een heel schaap ineens gaat is het wel wat heftig. Maar eigenlijk vind ik het nog niet eens zo erg dus.... Zei de vegetariër.

Hieronder volgen de beelden van het slachten. Let op: ik heb je gewaarschuwd!





De messen die er voor nodig zijn. Goed scherp. Een hol takje om onder de huid te kunnen blazen om de huid makkelijker er af te kunnen stropen.



Het schaap, met doorgesneden keel. Het schijnt dus dat ie snel dood was.






Het schaap wordt goed uitgespoeld met water uit mijn rode kan, dus ergens heb ik ook meegeholpen...



De huid van het schaap wordt opgeblazen, zodat het makkelijker van het schaap af te stropen is. Waar je een fietspomp al niet voor kan gebruiken...



De huid wordt afgestroopt. Hard werk te zien aan het t-shirt van mijn zwager.


Bijna klaar. Daarna moeten de ingewanden er nog uitgehaald worden.


Voila, één schaap klaar voor consumtie.


Z'n hoofd en voeten (kop en poten natuurlijk) worden gebarbequed en later, op de 2e dag van het feest, opgegeten met couscous.



De haren verschroeien.


Kop en horens.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi lieve Merel,
Ik vond het zeer indrukwekkend en vind het super dat je dat allemaal met Marouan zo goed beleefd.
X M

Anoniem zei

Haai Mereltje,

Stoer hoor dat je dat allemaal zo frontaal in beeld hebt gebracht.
Ik blijf het toch een zielig iets vinden, vooral omdat het zo confronteerd. Bij de slager heb ik daar weer geen last van.

Doen ze trouwens nog wat aan kerst en nieuwjaar in Tanger. Ik weet van familie in Kenitra dat ze luxe taarten gingen kopen voor oud en nieuw. Vond ik best byzonder.

Groetjes
Salima